Dhal – indický pokrm z luštěnin, je velmi vydatný a zdravý. Zkusme si ho vyladit naší dostupnou zeleninou a třeba vajíčkem, kdo chce masíčko, může k tomu připravit třeba kuřecí prsa

 

Ingredience:

200g čočky ( tentokrát jsem použila předvařenou)
Pokud máme doma čočku nepředvařenou, den předem namočíme do vody, pokud vaříme z čočky červené, nenamáčíme, rovnou vaříme.
1 cibule
2 mrkve
1/4 celeru
1 pórek
3 brambory
koření indické kari
římský kmín, sůl
vejce
olej

kuřeci prsa (nemusí být)

Na troše oleje orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer dozlatova, posypeme kořením. Přisypeme čočku ( předvařenou či namočenou) a zalijeme horkou vodou jen k hladině směsi, přidáme nakrájené brambory a vaříme pod pokličkou cca 15 min. Přidáme pórek na proužky a cca 1-2 minuty povaříme. Poté dochutíme solí a pro zdravější zahuštění hrnek směsi rozmixujeme a vlijeme zpět. Vše promícháme a můžeme podávat s vajíčkem smaženým či natvrdo uvařeným či indickým chlebem („plackou“). Pro masomilce: orestujeme cibuli na kousky nakrájenou, pak přidáme maso nakrájené na proužky, ochutíme kari kořením a jakmile maso změkne, dochutíme solí…

 

 

 

Zu.Zu.Li