Pampeliškový med už dělávali moji prarodiče… pamatuji si, jak jsem na jaře s dědou chodila na pampelišky a jak jsme je počítali to jsem v té době netušila, že i já tuto dobrotu zkusím uvařit. Pampelišky je nejlépe sbírat na své oplocené zahrádce či místě daleko od silnice a pejsků, kolem poledne. Nejen že procvičíte záda neustálým shýbáním, ale včasným otrháním zamezíte dalšímu množení pampelišek po odkvetení rozfoukanými padáčky …

pampeliškový med-001

Ingredience:

400 ks pampeliškových hlaviček
2 litry vody
2 ks na plátky nakrájených citronů bez kůry
(pokud máme chemicky neošetřené kůru ponecháme)
2 kg cukru – třtinového

pár větviček čerstvého tymiánu

pampelišky med-003

Pampelišky zbavíme broučků a jiných zvířátek (ofoukáním nebo propláchnutím vodou) a dáme do velkého hrnce spolu s tymiánem a oloupanými, na kolečka nakrájenými citróny povařit od bodu varu při mírném probublávání 15min, pak louhujeme 24hodin.
Scedime jednou nahrubo (dobře vymačkat- mačkala jsem rukama a pak ještě přes jemné sítko, přidat cukr a vařit do zhoustnutí cca 2hodiny, že je hustý poznáme na lžičce po vychladnutí jinak teče, když je horký.

Plníme do vyvařených skleniček. Je skutečně výborný…

 

Zu.Zu.Li