Slaný koláč, který lze naplnit dle chutě tím, co máte rádi a co doma najdete ve spíži a lednici těsto lze připravit i den předem, což velice ulehčí přípravu koláče druhý den. 

Ingredience na jeden korpus:

300 dkg mouky hladké
12,5 dkg másla (máslové Hery)
1 vejce
voda dle potřeby
1/2 lžičky soli

na náplň žampionovou:
20 dkg žampionů
20dkg Nivy
1 cibule
1,5 dcl smetany
3 vejce
kmín drcený, pepř, sůl
1/2 pórku
150g sýra ( mozzarella, gouda, čedar..)
olej

na náplň špenátovou:
2 klobásy
1 cibule
1 balení baby špenátu
1,5 dcl smetany
3 vejce
150g sýra (mozzarella, gouda, čedar)
česnek, sůl, pepř
olej

 

Nejdříve si zpracujeme těsto. Mouku smícháme se solí, přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce a zpracujeme těsto, mně to šlo i bez vody, bylo nelepivé a krásně hladké. Dáme do potravinové folie na 1-2 hodiny do lednice.
Obě cibule nakrájíme nadrobno, oloupeme- očistíme žampiony, nakrájíme na kousky, klobásu také. Na lžíci oleje orestujeme jednu cibuli, přidáme žampiony a lžičku kmínu, vše restujeme, dokud žampiony nezměknou… odstavíme, opepříme, vmícháme nadrobno nakrájený pórek, po vystydnutí nahrubo strouhanou Nivu. Vmícháme vejce, smetanu a popřípadě ještě sýr… Na další pánvi orestujeme zbylou cibuli a klobásu nakrájenou nadrobno, odstavíme a vmícháme čerstvý špenát nakrájený na kousky, zbavený tvrdých stonků a česnek… Nakonec přimícháme vejce a smetanu, popř. nastrouhaný sýr, opepříme, osolíme..

quiche (5)-001

Těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme a vtlačíme do koláčové formy. Po okrajích lehce stlačíme, aby byly okraje uhlazené, stejně vysoké a nepřipékaly se. Dno propícháme vidličkou a dáme péci do vyhřáté trouby na 180-190st. na 10minut. (Nedělala jsem, ale těsto můžeme zatížit – dáme na dno pečící papír a nasypeme nejlépe fazole). Po vyjmutí z trouby vlijeme směs a pečeme dalších 20-25 minut na 180-190st. 
Po vychladnutí nakrájíme.. je výborný vlažný i za studena… a vydrží dokud se nesní

quiche-001

 

Zu.Zu.Li